Week van de Groene Tuin: de tips voor jouw groene tuin!
04 april 2023
Deze week is het de Week van de Groene Tuin. Met een groene tuin draag je bij aan de biodiversiteit én heb je een gezellige plek om lekker te kunnen relaxen en de vogeltjes te horen fluiten. Gebruik de tips om jouw tuin om te toveren in een ware Groene Tuin!
Je kunt héél veel doen om jouw tuin duurzamer én groener te maken. Maar laten we beginnen bij het begin: met deze gemakkelijke tips draag jij sowieso al je steentje bij aan een groenere tuin.
Tip 1: Kies voor duurzaam inrichten en onderhouden
De zomer komt er weer aan, dus grote kans dat je al aan het nadenken bent over jouw tuinmeubilair. Hier is de keuze reuze. Kies voor meubilair wat lang meegaat, zodat je niet ieder jaar nieuwe stoelen hoeft te kopen. Heb je meubilair waar smalle spleten in zitten waar regenwater in blijft staan of is er ruimte rond de schroeven, dan heb je grotere kans op roest en houtrot. Kies hier daarom liever niet voor, tenzij je een plek hebt om je meubilair op te slaan bij slecht weer. Ook qua onderhoudsmateriaal kun je duurzaam te werk gaan. Deel je tuingereedschap met buren en familie, bijvoorbeeld. Heeft niemand wat je nodig hebt, kijk dan eerst bij een kringloopwinkel of online of je het tweedehands kunt kopen.
Tip 2: Vang regenwater op
Met een regenton of ondergronds! Zo kun je je tuin in droge periodes mooi en gezond houden zonder elke keer de tuinslang uit te hoeven rollen. Daarnaast helpt de juiste bodembedekking om de aarde langer vochtig te houden, zodat je minder vaak hoeft te besproeien.
Tip 3: Plant bloemen die de biodiversiteit stimuleren
Een tuin vol leven is leuk en gezellig, maar ook nog eens nuttig. Verschillende beestjes zorgen er namelijk voor dat er minder snel plagen in je tuin voorkomen en eten bijvoorbeeld slakken en luizen op. Bijen helpen bij de bestuiving van planten, maar hebben hier wel bloemen voor nodig. Om al deze redenen is het verstandig om bloemen en planten te zaaien die in verschillende maanden bloeien, zodat je nooit een leeg plantsoen hebt.
Tip 4: Koop inheemse, biologische zaden en planten
Planten die van nature in Nederland leven, ook wel inheemse planten genoemd, zullen het best gedijen in jouw tuin. Investeer daarnaast in zaden en planten die niet met gif zijn behandeld. Zo draag je je steentje bij aan het millieu en zorg je ervoor dat jouw tuin er altijd stralend bij staat. Ook gezonde planten dragen bij aan het millieu.
Tip 5: Ontsteen je tuin
Dit kost iets meer tijd en effort, maar mocht je toch bezig zijn met het aanpassen van je tuin, vervang dan zo veel mogelijk tegels door groen. Zo heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en is jouw tuin een veel fijnere leefomgeving voor insecten en vogels. De beste verdeling is om minimaal 60% van je tuin te besteden aan groen. Kies vervolgens voor het looppad en terras voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers en tegels met brede voegen.