Stappenplan voor het kopen van een nieuwbouwwoning
Het is spannend om een nieuwbouwwoning te kopen. Je kunt niet vooraf door het huis lopen om te kijken of het je aanspreekt en soms is het zelfs niet mogelijk om te bekijken hoe de buurt eruit ziet, omdat ook de buurt nog gebouwd moet worden. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen adviseren wij om het volgende stappenplan te volgen bij het kopen van een nieuwbouwwoning.
Stap 1: Budget bepalen
Wat je kunt besteden aan een nieuw huis is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie. Salaris en eigen geld zijn belangrijke factoren. Een hypotheekadviseur kan vertellen wat de bandbreedte is waarbinnen je kunt gaan zoeken. Met de hypotheek (en eigen geld) moet je ook de bijkomende kosten te betalen. Denk bij bijkomende kosten aan: advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur, aanvragen van de NHG, overbruggingskrediet, notariskosten, maar ook rente tijdens de bouw en meer- en minderwerk.
Stap 2: Zoeken en selectie
Nieuwbouwwoningen vind je over het algemeen via internet. Daar kun je vaak de verkoopbrochure al downloaden. Oriënteer je ook op de buurt. Zeker in een nieuwbouwwijk moet je goed kijken wat er om het project heen gebouwd gaat worden. Als je een geschikte nieuwbouwwoning hebt gevonden kun je het inschrijfformulier invullen, of contact opnemen met de verkopende makelaar.
Stap 3: Bouwtekeningen beoordelen
Samen met de makelaar kun je de bouwtekeningen controleren. Vaak is het mogelijk om opties te kiezen. Denk aan een uitbouw of grotere badkamer. Extra wensen wordt meerwerk genoemd en zaken die je wilt weglaten minderwerk. De keuzes worden vastgelegd in een meer- / minderwerklijst.
Stap 4: Contract tekenen
Het koopcontract wordt bij nieuwbouwwoningen de koop-/aanneemovereenkomst genoemd. Hierin zijn de rechten en plichten van jezelf en die van de bouwondernemer geregeld.
Ook meer- en minderwerk zijn in de overeenkomst opgenomen. Zodra je de handtekening hebt gezet is de koop definitief. Je kunt er dan alleen nog vanaf als je beroep kunt doen op ontbindende voorwaarden of bedenktijd.
Stap 5: Hypotheek afsluiten
De hypotheek voor een nieuwbouwwoning is iets anders opgebouwd dan voor een bestaande woning. Zo heb je te maken met het Bouwdepot. De hypotheekverstrekker stort het geld dat nog niet gebruikt hoeft te worden op een bankrekening waarvan je facturen (termijnen) betaalt voor de bouw van een huis.
Stap 6: De Bouw
Tijdens de bouwfase moet de ondernemer het appartement of de woning opleveren binnen de periode zoals afgesproken in de koop-/aannemingsovereenkomst. Je betaalt de ondernemer tijdens de bouw in termijnen. Ga tussentijds regelmatig kijken op de bouwplaats om te zien of alles volgens afspraak verloopt. Met name meer- en minderwerk kun je het best (indien mogelijk) al tijdens de bouw controleren.
Stap 7 Oplevering van de woning
Als de bouw is afgerond wordt de woning opgeleverd. Voor de echte oplevering vindt vaak een vooroplevering plaats. De gebreken die daar worden geconstateerd kunnen nog voor de oplevering worden verholpen. De oplevering is een formeel moment, waarbij je ook echt de sleutel krijgt van de woning. Samen met de bouwer stel je een proces-verbaal op, waarin eventuele gebreken worden genoteerd. Het document wordt door jullie allebei ondertekend. Je aanvaardt hiermee de woning, met uitzondering van de genoteerde opleveringsgebreken. De bouwer dient deze tekorten binnen 3 maanden te verhelpen.