Ontdek de voordelen van een groendak

18 oktober 2024

Overweeg je een groendak op je nieuwbouwwoning? Deze stijlvolle én duurzame keuze heeft talloze voordelen. Na het lezen van dit artikel ken je de voordelen en weet je waarom een groendak de perfecte aanvulling is op jouw nieuwbouwwoning!

Wat is een groendak?
Een groendak is een dak bedekt met Sedumplanten, mos of gras. Er wordt onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve groendaken. Een intensief groendak lijkt erg op een daktuin, er wordt veel verschillende beplanting gebruikt en je hebt een veel dikkere voedingsbodem nodig. Zo’n intensief dak is erg zwaar en is niet geschikt voor ieder dak. Een extensief dak is een stuk minder zwaar en heeft veel minder onderhoud nodig. Deze variant komt dan ook het vaakst voor. Een groendak wordt voornamelijk op platte daken gebruikt. Dit kan het dak van je woning zijn, maar bijvoorbeeld ook van je schuur of aanbouw.

1. Bespaar op energiekosten
Een van de grootste voordelen van een groendak is dat het extra isolatie biedt. De laag planten houdt in de winter warmte vast in je huis en in de zomer helpt het om je huis koel te houden. Hierdoor hoef je dus minder te stoken of te koelen, wat zorgt voor lagere energiekosten.

2. Verhoog het rendement van je zonnepanelen
Een bijkomend effect van een groendak is dat ook de omgevingstemperatuur wordt verlaagd. Daardoor ga je meer rendement halen uit je zonnepanelen. Zonnepanelen functioneren namelijk niet optimaal bij hitte. Door een groendak aan te leggen rondom je zonnepanelen, worden deze nooit te heet en zo zullen je panelen meer stroom opwekken.

3. Een groene spons tegen wateroverlast
Verder werkt een groendak eigenlijk als een soort spons. Het zuigt een groot deel van het regenwater op en het overtollige water loopt vertraagt door naar de regenpijp en het riool. Hoe meer groendaken er dus zijn, hoe groter die ‘spons’. Hierdoor verminder je wateroverlast voor jezelf en je buren!

4. Bescherming van je dakbedekking
Een groendak is daarnaast ook een ideale bescherming voor de onderliggende dakbedekking. Het beschermt tegen de zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Hierdoor hoef je minder onderhoud uit te laten voeren en gaat je dakbedekking veel langer mee!

5. Versterk de biodiversiteit
En ook een groot voordeel is dat een groendak een waardevolle bijdrage levert aan de biodiversiteit. Een bloeiend dak is een ideale plek voor bijen, vlinders, vogels en insecten. Bijen en vlinders zullen een groendak graag bezoeken voor nectar, maar ook onderdak. Ook vogels zoeken groendaken op voor voedsel en beschutting. Er groeien veel verschillende soorten planten op een groendak en deze zorgen voor voldoende eten voor alle dieren!

Wil je profiteren van deze voordelen? Overweeg dan om te kiezen voor een groendak voor jouw huis. Goede tip: in diverse gemeentes kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groendak. Check dus of dit in jouw gemeente ook mogelijk is!