Ontdek de voordelen van een warmtepomp

06 september 2024

Wil je gaan voor duurzaam wonen, dan is een nieuwbouwhuis een slimme keuze. Nieuwbouwwoningen worden namelijk gebouwd met oog voor duurzaamheid en steeds meer woningen zijn uitgerust met een warmtepomp. Lees hier wat een warmtepomp precies is.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht, bodem of het grondwater (afhankelijk van de soort pomp). Je kunt het vergelijken met een koelkast: die koelt doordat hij warmte verzamelt uit de lucht in de koelkast en deze afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp werkt een beetje hetzelfde: de pomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Vervolgens verhoogt deze de temperatuur met behulp van elektriciteit en geeft de warmte vervolgens af binnen in huis.

Een warmtepomp bestaat uit twee onderdelen: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit verzamelt de warmte van buiten en stuurt deze naar de binnenunit. De binnenunit gebruikt deze warmte vervolgens om het water voor de verwarming en de kraan op de juiste temperatuur te brengen.

Nul-op-de-meter-woning
De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen kan leiden tot een nul-op-de-meter-woning: een woning die zelfvoorzienend is op het gebied van energieverbruik. Dus de energie die het huis verbruikt, wordt gecompenseerd door de energie die het opwekt. In dit geval: de energie voor de warmtepomp wordt dan opgewekt door zonnepanelen op het dak. Hierdoor bespaar je veel op je energierekening én help je mee aan een duurzame planeet!