BENG en ENG: alles wat je moet weten over energiezuinig wonen

11 oktober 2024

Energiezuinig wonen wordt steeds belangrijker, met de toenemende focus op duurzaamheid en energieverbruik. Misschien ben je al bekend met de termen BENG en ENG, maar wat betekenen ze precies voor jou als koper? In dit artikel leggen we uit wat deze woningen inhouden.

BENG en ENG
BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. In de overtreffende trap vind je ENG, dit staat voor Energie Neutraal Gebouw. ENG woningen wekken voldoende duurzame energie op om zelfvoorzienend te zijn. Het totale energieverbruik bij een ENG woning op jaarbasis is nul.

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutraal zijn. De BENG norm bestaat uit drie indicatoren. Deze bieden een duidelijk pad voor ontwikkelaars, architecten, opdrachtgevers en aannemers. De indicatoren zijn:

  1. Energiebehoefte: dit gaat over de hoeveelheid energie die nodig is voor de verwarming en koeling. Deze energiebehoefte wordt bij elkaar opgeteld. De totale benodigde energie wordt uitgedrukt in kWh per m² per jaar. Hoe lager de energiebehoefte, hoe energiezuiniger het gebouw.
  2. Primair fossiel energiegebruik: dit is het totale verbruik van niet-duurzame energiebronnen, zoals gas en olie, voor verwarming, koeling, warm water en ventilatoren. Dit wordt ook uitgedrukt in kWh per m² per jaar. Ook hier geldt, hoe lager hoe beter.
  3. Gebruik van hernieuwbare energie: dit gaat over hoeveel van de gebruikte energie afkomstig is van duurzame bronnen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen (zonne-energie) of een warmtepomp (omgevingswarmte). Verwacht wordt dat er bij nieuwe gebouwen voor minstens 50% gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie.

Waarom kiezen voor een (B)ENG woning?
Kiezen voor een nieuwbouwwoning is dus een slimme zet. Je draagt niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar profiteert ook van een lagere energierekening. Daarbij zijn deze woningen vaak goed geïsoleerd, wat het wooncomfort verhoogt.