Je nieuwe woning inrichten: stap voor stap naar jouw stijl

27 september 2024

Je hebt de sleutel van je nieuwbouwwoning in handen en nu is het tijd om te gaan nadenken over de inrichting. Maar hoe begin je in een leeg huis en waar moet je rekening mee houden? Je leest het hier!

Ruimtes in kaart brengen
Een goede start is om te beginnen met het uitprinten van een plattegrond van je nieuwe woning. Werk uit welke ruimte welke functie krijg en denk vast na over de indeling van iedere ruimte. Als je dit al op tijd hebt uitgedacht, kun je daarna per ruimte gaan nadenken over het interieur.

Vind jouw stijl
Nu kun je inspiratie gaan opdoen voor je huis. Dit kan al ver voordat je gaat beginnen met het inrichten. Kijk om je heen, bekijk tijdschriften en scroll op Pinterest of Instagram om erachter te komen welke trends er zijn en wat bij jouw smaak past. Wat ook goed werkt is het maken van een moodboard. Dit helpt om je interieurideeën tot leven te brengen.

Maak je keuze voor de vloer en de muur
De volgende stap is om na te denken over de vloeren en de muren. Kies je voor een houten vloer, sfeervol tapijt of juist een stoere gietvloer? En wil je verf op de muren, of liever behang of stucwerk? Denk bij de vloeren en muren ook gelijk na over de kleur, want dit heeft veel invloed op de gehele ruimte. Gebruik je moodboard ter inspiratie.

Staaltjes
Heb je in je hoofd wat je wil op de vloer en de muur? Ga dan staaltjes verzamelen. Bij veel winkels en websites kun je gratis staaltjes krijgen, soms tegen een kleine vergoeding. Dit is een belangrijke stap, want de kleur is erg afhankelijk van de ruimte en lichtinval. Ook kun je op deze manier kleuren naast elkaar leggen en zo vergelijken. En je kunt een beter beeld krijgen van het geheel en of het wel bij elkaar past.

Verlicht je ruimtes met de juiste lampen
Over lichtinval gesproken: denk ook aan het lichtplan. Dus waar komt in je huis precies licht en wat voor lampen vind je mooi en passen bij je interieur? Dit is erg belangrijk voor de sfeer in je woning. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, dus verdiep je erin en werk uit wat jij graag zou willen!

Tijd om in te richten!
Uiteindelijk is het tijd om je ruimtes te gaan inrichten. Je kan het beste beginnen met grote meubels, zoals de bank, de eettafel of het bed. Vervolgens kun je verder gaan en alle ruimtes verder inrichten. Houd hierbij je eerder gemaakte moodboard bij de hand. En je hoeft natuurlijk niet alles nieuw te kopen: kijk ook eens in de kringloopwinkel of op Marktplaats. Veel tweedehands spullen zijn nog goed te gebruiken. Of met een likje verf past dat ene kastje precies bij de rest van je kamer!

Maak het af met decoratie
Maak de kale muren leuker door spullen op te hangen, zoals schilderijen, foto’s, klokken en spiegels. Maar denk ook aan gordijnen of andere raamdecoratie. Vergeet ook vloerkleden niet, die kunnen de ruimte helemaal afmaken. Zet de puntjes op de i door accessoires toe te voegen aan de kamers. Je kan hiermee extra kleur toevoegen of een persoonlijke touch geven aan de ruimte.

Met deze tips kun je aan de slag met het inrichten van jouw droomwoning! Ga vandaag nog aan de slag met je moodboard en zet de eerste stap naar jouw droominterieur!