Zo zorg je ervoor dat je verfkwasten langer meegaan!

03 oktober 2024

Een leuke klus in je nieuwbouwwoning om aan te pakken is zelf alles schilderen. Om te zorgen dat je verfkwasten langere tijd meegaan, is het belangrijk om ze goed schoon te maken en op te ruimen. Hier lees je hoe dat moet!

Of je nou morgen weer doorgaat met schilderen, of je kwasten voor langere tijd wilt opbergen: het is belangrijk om te weten hoe je ze moet schoonmaken en opruimen. Als je ze morgen weer wilt gebruiken is grondig schoonmaken niet nodig. Heb je ze lange tijd niet meer nodig, dan moet je ze wel goed schoonmaken.

Binnenkort weer nodig?
Ben je klaar voor vandaag met schilderen, maar heb je kwasten de komende dagen weer nodig? Dan hoef je deze niet grondig schoon te maken. Volg deze stappen om je kwasten kort te bewaren:

    1. Zorg eerst dat je zoveel mogelijk verf van de kwast afhaalt door deze langs de rand van het blik af te vegen. Hoe minder verf er nog op de kwast zit, hoe minder er kan indrogen.
    2. Wikkel de uiteindes van de kwast in aluminiumfolie of vershoudfolie en stop ze vervolgens in een plastic zakje. Sluit de zak luchtdicht af door tape om de kwasten te doen. Leg de kwasten vervolgens op een koele plek.
    3. Je kan de kwasten ook bewaren in een potje met water. Zorg er ook hier voor dat je eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten afschraapt. Zet de kwasten in een schoon potje en vul deze met water tot de haren volledig ondergedompeld zijn. Zo kan de kwast niet uitharden. Als je de kwast weer wil gaan gebruiken, zorg dan dat je al het water uit de kwast haalt, bijvoorbeeld met een droge doek.

Langere tijd bewaren
Is je verfklus klaar en wil je de kwasten voor langere tijd opbergen? Om te voorkomen dat de kwasten uitharden, moet je deze op de juiste manier opbergen.

    1. Je kan de kwasten droog opbergen. Schraap eerst zoveel mogelijk verf af aan de rand van het blik. Heb je verf op waterbasis? Spoel de kwast dan helemaal uit met water en was deze met groene zeep. Spoel goed uit en droog de kwasten af met een schone doek. Heb je verf op oliebasis? Gebruik dan terpentine of kwastenreiniger in plaats van water en groene zeep. Laat je kwasten voor een paar uur weken in de terpentine of kwastenreiniger. Droog ook nu je kwasten goed af. Berg de kwasten vervolgens op in een plastic zak of leg ze plat neer. Om de kwasten goed te houden moet je zorgen dat de haren van de kwast netjes in vorm blijven zitten.
    2. Je kan de kwasten ook langere tijd opbergen. De beste keuze hiervoor is door lijnolie te gebruiken. Dit is beter dan water, want van langere tijd in water worden de haren stug. Berg je kwasten op in een kwastinette en vul deze met lijnolie. Dit is een speciale pot het opbergen van kwasten, zonder dat de haren de bodem raken. De kwasten hangen in deze kwastinette, met de haren in de olie.

Met de juiste zorg en opslag kunnen je verfkwasten veel langer meegaan. Het zorgt voor een beter resultaat van je klussen en bespaart kosten. Met deze tips ben je goed voorbereid! Succes met je klus!